Machu Picchu i Peru.

Världens sju nya underverk framröstade

Vid en ceremoni i Lissabon på lördagskvällen utsågs världens sju nya underverk. Närmare 100 miljoner människor världen över har röstat via internet och telefon.

Det var under natten till söndagen vid en pampig ceremoni i Portugal i närvaro av internationella celebriteter som den nya listan presenterades.

Ut från listan åkte Egyptens pyramider, Babylons hängande trädgårdar, fyren på Faros, kolossen på Rhodos och de andra, i dag mer eller mindre kända, som fram till nu utgjort den berömda listan.

Kinesiska muren och Taj Mahal
In kom istället den kinesiska muren, staden Petra i Jordanien, kristusstatyn i Rio de Janeiro, bergsstaden Machu Picchu i Peru, pyramiderna Chichén Itzá i Mexiko, Colosseum i Rom och kärleksmonumentet Taj Mahal i Indien.

Bland dem som inte platsade på listan finns jättehuvudena på Påskön, Akropolis i Aten och Angkor Wat i Kambodja.

Den nya listan har kommit till på ett privat initiativ, där man uppmanat internetanvändare världen över att rösta på 21 kända byggnader, ruiner och monument, som i sin tur valts fram av en jury bland 77 föreslag.

100 miljoner röstade
Arrangörerna hävdar att närmare 100 miljoner internetanvändare var med och röstade vilket skulle göra omröstningen till världens mest omfattande nånsin.

Men den nya listan är inte okontroversiell. FN:s kulturorgan UNESCO har tagit avstånd från omröstningen och menar att den nya listan är betydelselös.

Men för de länder som nu plötsligt får sina klenoder klassade som underverk kan det betyda mer pengar i statskassan när turistströmmarna nu kanske ökar.

Michael Töpffer, London
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".