Ockuperad kyrka utrymd

Fransk polis har på torsdagsmorgonen gått in och utrymt den kyrka i Calais där en grupp flyktingar tog sig in för flera dagar sen. Flyktingarna har krävt att få stanna vid en flyktingförläggning i närheten.
Polisens talesman säger nu på torsdagsmorgonen att de cirka 70 flyktingarna lämnat kyrkan Piers Saint-Paul utan incidenter. Flyktingarna, de flesta från Irak och Afghanistan, hotade på onsdagen att begå självmord om polisen kom. Men såvitt vi vet så här långt har ingen gjort allvar av hoten. Istället rapporteras de ha förts ombord på väntande bussar. Deras mål var att få komma till flyktingförläggningen Sangatte. Det namnet har färdats vida omkring i världen, för Sangatte ligger nära kanalen till Storbritannien. Och de brittiska myndighterna har fått rykte om sig att vara generösa med uppehållstillstånd. därför har många sökt sig till Sangatte, och därifrån ofta under stora risker vidare till Storbritannien, genom att gömma sig på båtar, tåg eller långtradare. De brittiska myndigheterna har länge legat på Frankrike och krävt att de ansvariga ska stänga Sangatte. franska politiker har något irriterat svarat att det enda sättet att få stopp på de strida strömmarna är att upphöra med den generösa flyktingpolitiken. Efter förhandlingar har dock Frankrike satt stopp för nya flyktingar till Sangatte, och till våren kommer anläggningen att stängas helt.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".