Fler ansöker om skuldsanering

Allt fler ansöker nu om skuldsanering. Ansökningarna om att få hjälp med att sanera sin ekonomi är lika många som förra året redan efter första halvåret i år.

Bakom ökningen ligger en lagändring vid årsskiftet, som har gjort att det är enklare att ansöka om skuldsanering.

– Våra siffror visar att det är en fördubbling av antalet ansökningar jämfört med samma period föregående år. Om den här ökningen av antalet ansökningar om skuldsanering håller i sig så kommer vi att få ungefär 8 000 ansökningar om skuldsanering under innevarande år, säger Anna-Karin Gustafsson Åström, chef för skuldsaneringen hos Kronofogden. 

Fördubbling
Förra året sökte knappt 4 000 personer skuldsanering. I år är det alltså lika många som sökt skuldsanering, redan under det första halvåret.

Det kan delvis bero på att det nu är lättare att ansöka eftersom den som är skuldsatt inte först behöver försöka göra upp med sina fordringsägare, som fallet var innan lagändringen.

Enklare att ansöka
Att det är så många som har sökt hjälp i år tror Ulrika Ring, vice ordförande på Insolvens, riksföreningen för skuldsatta, beror på att många nu orkar försöka få hjälp eftersom det har blivit enklare.

– Jag tror att det är så att människor ser ett hopp att komma ur sin förtvivlade ekonomiska situation. Det är ett utanförskap och för dem som blir beviljade skuldsanering tänds hoppet igen.

Existensminimum
Alla som söker får inte skuldsanering, det är ungefär hälften som får hjälp. Saneringen innebär då att den person som är skuldsatt får leva på existensminimum i fem år, resten av personens inkomst går till att betala av skulderna.

En lång tid för personer som ofta redan levt med sina skulder i tio-femton år berättar Ulrika Ring och hon hoppas på att forskningen ska öka och på fler verktyg för att förebygga att människor hamnar i skuld.

– Vi måste få fler verktyg att erbjuda dessa människor för det kostar för mycket pengar. Det blir sjukskrivningar, det blir långtidssjukskrivningar och det blir slut i nerverna. Man tar helt enkelt slut. Det ser vi ofta i föreningen och jag tror att vi alla förlorar på det.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista