Djursjukdomen PRRS är vanlig i Europa.

Nytt fall av farlig grissjukdom

Uppdaterad 16:01
Ytterligare ett fall av den fruktade grissjukdomen PRRS har påträffats på ännu en gård i Skåne.

– Det är mycket tråkigt. Man får fertilitetsproblem med suggorna. De blir inte dräktiga och de kommer att kasta sina foster. Det gör att man få en betydligt mindre produktion om man drabbas, säger Lars Hultström, grisproducent från Katrineholm i Sörmland.

Djursjukdomen PRRS är vanlig i Europa men har hittills inte kunnat konstateras i Sverige förrän nu.

Kostsam sjukdom
Sjukdomen är inte farlig för människor på något sätt, men den är mycket kostsam för grisproducenterna som förlorar stora delar av sin produktion.

De två skånska gårdarna som drabbats har spärrats av och enligt Lena Hult vid smittbekämpningsenheten arbetar de nu intensivt med smittspårning och provtagningar på flera gårdar i södra Sverige.

Slakt
Om den är begränsad kommer man slakta ut de drabbade besättningarna, annars får man, enligt Lena Hult, helt enkelt acceptera att sjukdomen finns i landet.

– Risken finns att vi hamnar i en situation där vi inser att det inte längre är någon idé. Vi kan inte slå ihjäl hur många grisar som helst för att bekämpa sjukdomen, om det kostar mer än vad sjukdomen i sig kostar.

Orolig grisuppfödare
Grisproducenten Lars Hultström är orolig för spridningen och menar att sjukdomen skulle innebära stora problem för produktionen.

– Det skulle vara väldigt besvärande, och det kommer det att bli för de besättningar som blir drabbade. Det gäller att klara sin egen gård och sin egen besättning så att man inte blir smittad.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".