Blair var nära att lämna sin post

Den avgångne brittiske premiärministern Tony Blair var strax innan Irak-kriget beredd att meddela att han tänkte lämna sin post.

Det framkommer i en ny bok som släpps på måndag och som är skriven av Tony Blairs närmste man, hans presschef Alastair Campbell.

Den nya boken är den första om Tony Blairs tid i topp-politiken som är skriven av någon i hans allra innersta krets.

Tänkte inte ställa upp i valet
Enligt boken ska Tony Blair nio månader innan kriget i Irak inleddes ha meddelat sina närmsta rådgivare att han inte tänkte ställa upp en tredje gång i valet till premiärministerposten.

Syftet ska ha varit att under sin återstående tid helt kunna inrikta sig på nödvändiga och impopulära reformer i landet utan att behöva bry sig om opinionssiffror.

Bokens författare, Blairs presschef Alastair Campbell, säger i en intervju med Sunday Times att han varnade Blair för konsekvenserna av att lämna jobbet för tidigt.

Stannade på sin post
Till slut var det omständigheterna kring Irak-kriget och trycket på Blair som fick honom att stanna på posten.

I boken berättar också Alastair Campbell mer om de hemliga möten som Tony Blair hade med prinsessan Diana i mitten av 90-talet.

Alastair Campbell deltog själv vid flera tillfällen och berättar att de kunde hållas i helt vanliga bostäder i London.

– Prinsessan kokade te till oss och vi satt och pratade, säger han.

Diana som symbol
Tony Blair ville använda prinsessan Diana som en symbol i världen för ett modernt Storbritannien.

Prinsessan Diana själv ska ha varit mycket entusiastisk, dels för att få vara med i politikens innersta kretsar, dels för att hon räknade med att Tony Blair, om han blev premiärminister, skulle stötta hennes eget engagemang i världen för att bekämpa fattigdom och aids.

Enligt Campbell ska mötena ha pågått ända fram till prinsessan Dianas död i augusti 1997, bara tre månader efter att Tony Blair tillträtt som premiärminister.

Michael Töpffer, London
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".