Brown vill ha terroristregister

Storbritanniens nytillträdde premiärminister Gordon Brown vill skapa ett internationellt register över misstänkta och kända terrorister.

Tanken är att informationen snabbt ska kunna användas internationellt av olika länder i kampen mot terrorattacker.

Det är i en intervju med brittiska Skynews som premiärminister Gordon Brown säger att om det i ett land finns information om rekrytering av människor till terrorgrupper så ska den informationen snabbt kunna nås i andra länder.

Koordinerad kamp
Syftet med registret skulle vara att snabbare och bättre koordinera kampen mot terrorismen.

Gordon Browns uttalande kommer samtidigt som hans nya säkerhetsminister Alan West nu går och varnar för att kampen mot radikala militanter kan ta uppemot 15 år.

Vaksamma britter
Alan West uppmanar också britterna att bli informatörer, att vara vaksamma och att de som sitter på kunskap om planerade terroraktiviteter, eller bara har misstankar om sådana, att genast höra av sig till myndigheterna.

– Att snoka är normalt inte brittiskt, men jag är rädd för att i den här situationen måste alla som vet något säga till, eftersom de människor vi talar om försöker förstöra hela vårt sätt att leva, säger säkerhetsminister Alan West.

Anklaga inte muslimer
Han varnar också för att på förhand peka ut muslimer, ungefär som att de skulle skilja sig från den övriga befolkningen.

– Muslimer, säger säkerhetsminister Alan West, ser sig själva som lika brittiska och terroristerna har skadat även dem, och dessutom skadat en av våra världsreligioner. Den som terroristerna hävdar att de stöder.

Michael Töpffer, London
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista