Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fredsförhandlingar i Darfur skjuts fram

Publicerat söndag 8 juli 2007 kl 16.30

FN:s planer att få igång fredsförhandlingar i den konfliktdrabbade Darfurregionen i Sudan redan i augusti i år, kommer inte kunna gå att genomföra då.

Problemet är att rebellsidan av konflikten är uppdelad i så många olika grupper att man inte vet vilka som ska bjudas in till fredsförhandlingarna.

– Vi har lagt in en högre växel i den politiska processen, och vi hoppas att den processen ska gå så snabbt som möjligt.

Så optimistisk lät den svenske FN-medlaren i Darfurkonflikten, förre utrikesministern Jan Eliasson, så sent som för två månader sen när han intervjuades av Ekot om möjligheterna att få igång en fredsprocess mellan de stridande parterna.

Eliasson var optimistisk
Några dagar senare var han även i FN-högkvarteret här i New York och gav samma förhoppningsfulla budskap.

FN:s mål har fram tills nu varit att få igång fredsförhandlingar i nästa månad. Men efter ytterligare en resa i Darfur och samtal med de olika parterna i konflikten så konstaterar nu Eliasson att det inte är möjligt med sådana förhandlingar så snart.

Rebellerna utgör problemet
Det stora problemet är att rebellsidan av konflikten, det vill säga de som bekämpar regimen i huvudstaden Khartoum, splittrats upp i så många små grupper att det är svårt att avgöra vilka grupper som ska bjudas in till ett eventuellt förhandlingsbord.

Nu hoppas Jan Eliasson, som delgett sina intryck till journalister i den sudanesiska huvudstaden, att man i slutet av augusti åtminstone ska ha en möjlighet att fatta beslut om vilka grupper som ska bjudas in, men när och om förhandlingar sedan verkligen kommer till stånd är i nuläget oklart.

Möte i Libyen
Ett förberedande internationellt möte där arbetet för att åstadkomma förhandlingar ska redovisas, planeras i alla fall och ska hållas i Libyen om drygt en vecka.

Att få igång fredsförhandlingarna anses vara avgörande för att den FN-styrka, med soldater och annan personal från både EU och den afrikanska unionen, ska kunna åstadkomma en förändring i Darfur.

Bygger upp fredsstyrkan
Just nu pågår arbetet i FN med att finansiera och bygga upp fredsstyrkan vars närvaro i landet Sudans regering motvilligt godkände för en månad sen

200 000 människor beräknas ha dödats och 2,5 miljoner människor har tvingats på flykt i konflikten som inleddes 2003 då rebeller i området Darfur tog till vapen mot regeringen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".