Oljepriset når rekordnivå i USA

Råoljepriset stiger igen och i USA har den nått sin högsta prisnivå på snart ett år. För konsumenterna väntar återigen högre bensinpriser men oljebolagen tjänar pengar.

Nästan 73 dollar per fat, det högsta priset på flera månader här i USA, är utgångspunkten för oljepriset när handeln börjar den här veckan.

Stor efterfrågan
Det höga prisläget kommer efter en längre tid av uppgång för priset och beror framförallt på att utbudet av olja inte kan motsvara den stora efterfrågan på det svarta guldet just nu.

Orsakerna: dels marknadens oro för den senaste tidens instabilitet i det stora oljelandet Nigeria och dels vissa produktionsproblem inom oljeindustrin här i USA.

Oroligt i Nigeria
Attackerna mot oljeproduktionen i Nigeria skapar alltså oro här i USA eftersom Nigeria är en betydande exportör av råolja till USA. Marknaden är rädd för att utbudet av råolja från just Nigeria kan komma att minska, och som en bedömare uttryckte saken här i USA häromdagen.

”Just nu är marknaden besatt av situationen i Nigeria.”

Sammantaget gör den amerikanska energimyndigheten bedömningen att oljepriset kommer att fortsätta att stiga, eftersom efterfrågan kommer att vara större än utbudet den närmaste tiden.

Resesäsong
Särskilt som den amerikansk resesäsongen, när amerikanerna kör runt i landet med sina bilar i klarspråk, nu är i gång på allvar och det kommer att resultera i högre bensinpriser för semesterfirarna.

Å andra sidan kanske det gläder arrangörerna bakom den stora Live Earthgalan i helgen, bland annat förre vicepresidenten Al Gore, som ju vill att amerikanerna ska bli mer miljövänliga.

Men aktiemarknaden reagerade positivt på de högre oljepriserna. Det stora oljeföretaget Exxons aktie steg till exempel med nästan tre procent under förra veckan vilket var en av de högsta siffrorna överhuvudtaget på New Yorkbörsen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista