Dömda får vänta länge på straff

Kriminalvården tar för lång tid på sig att låsa in dömda. Verket lyckas inte uppnå sitt mål om max 90 dagar mellan dom och inlåsning.

Verket tar enligt sina egna beräkningar i stället ett halvår på sig att sätta dömda personer i fängelse - personer som under tiden kanske fortsätter att begå brott.

Vinna laga kraft
Ett fängelsestraff inleds oftast inte omedelbart efter att en dom fallit. Bara grova brottslingar och kända återfalls-förbrytare tas direkt till cellen. De flesta får vänta på sitt straff.

Först ska domen vinna laga kraft. Det tar tre veckor. Och sedan handläggas - det tar 3-4 månader.

Efter sex månader
Därefter börjar straffet 50 dagar längre fram. Totalt ungefär ett halvår. Det vill säga cirka dubbelt så länge som Kriminalvården själv önskar.

Det går att ta straffet direkt, men det gör mest bara de som döms första gången, oftast personer med ett annars ordnat liv, inte de som kanske bäst skulle behöva det, personer som riskerar att återfalla i brottslighet.

”Det är ett problem”
Christer Karlsson, ordförande för Kris, en förening för återanpassade kriminella, berättar om vad som kan hända.

– Det kan bland annat hända att man tänker att man skiter i det här när man får vänta. Jag kör på, jag ska ju ändå åka in. Eller så kanske man börjar att rikta till sig.

– För ofta är det ju så att när det sker ett avbrott i missbruk, så brukar många tänka efter och tänka att man kanske vill förändra sig. Och så börjar man göra det. Och då helt plötsligt, när man kanske har fått jobb, då ska man in på ett fängelsestraff och då blir det jobbigt. Då rycks man ju upp ur allt igen, så det är ett problem, säger han.

Gunnar Oldfeltdt, en av dem som sköter de här frågorna på Kriminalvården säger att väntetiderna har ökat.

– Personligen tycker jag att vi ska snabba på den här processen. Det är ju inte bra att det tar tid från det att domen är klar tills dess att man påbörjar sitt straff.

Skulle det hjälpa med mer personal?

– Jag är inte säker på att det enbart är personal, här kan vi snabba på processen med befintlig personal, säger han.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".