Chavez väcker kritik inom militären

I Venezuela har det måtto som Hugo Chavez nyligen införde inom krigsmakten väckt motstridiga känslor. Måttot lyder ”fädernesland, socialism eller död” - och har fått kritik också från hans nära allierade.

Exgeneralen Alberto Muller var länge en av Hugo Chavez närmaste militära rådgivare.

Stark kritik
Men när han drog sig tillbaka för några dagar sen, så gav han uttryck för ovanligt stark kritik förvånande eftersom Muller stödjer Hugo Chavez revolution, har ingått i den kommission som har i uppgift att organisera ett nytt socialistparti och alls inte är motståndare till att militären politiseras.

Men Muller menar att den politisering av den venezuelanska krigsmakten som nu pågår, att den är demagogisk och ytlig och bara skapar opålitliga ögontjänare.

Intrigmakare
Men Mullers starkaste kritik går ut på att Chavez blivit fången i en omgivning av intrigmakare som gjort att han börjat tappa kontakt med folket och inte längre förstår vad som händer i landet.

Hugo Chavez reagerade häftigt på Mullers kritik, som framfördes i en tidningsintervju, men han räknade med att hans försvarsminister generalen Raúl Baduel, kollega och årskamrat med Muller skulle svara.

Men Baduel sa ingenting. Och Chavez tvingades själv gå i svaromål.

Grov anklagelse
Och det gjorde han genom att anklaga Muller för att tala samma språk som fienden en grov anklagelse mot en militär som i allas ögon betraktats som en av Chavez absolut närmaste män. I Mullers egna ögon; närmast en förolämpning.

Och när Chavez strax därpå också ersatte försvarsministern Baduel så var det många som började spekulera om växande motsättningar inom krigsmakten.

Rensat ut oppositionella
Det var ju bara fyra år sen som armén försökte sig på en kupp mot Chavez.

Sen dess har visserligen oppositionella officerare rensats ut och Hugo Chavez har ett starkt grepp om militären som ju också spelar en central roll i genomförandet av många av hans sociala projekt.

Förskjutit Chavez
Men den påtvingade och lite teatrala politiseringen av krigsmakten som Chavez har börjat genomföra till exempel tvånget att ropa ”fädernesland, socialism eller död” inte bara under större möten, utan så snart en underordnad begär ordet det tycks ha orsakat en känslomässig motreaktion.

Och att två av de mest respekterade generalerna i Chavez omgivning, Alberto Muller och Raul Baduel nu tycks ha förskjutits av honom, det kan bidra till att den reaktionen sprids ytterligare och att Hugo Chavez kontroll över krigsmakten undergrävs.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".