SSU: Ungdomsfrågorna bortglömda

Den borgerliga alliansen bryr sig inte om de unga i Sverige - i alla fall inte om man ska tro det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU. (P3 Nyheter)

Trots att det går bra för Sverige glöms de unga bort, tycker SSU: s Johan Hassel:

– Man måste satsa på de unga, man måste ge unga en framtidstro. Dagens unga generation tror att de kommer att dt sämre ställt än sina föräldrar. Vi är den första unga generation som tror att vi kommer att få det sämre än våra föräldrar, säger han.

Gjort det mesta fel
”Ung i ett Sverige där klyftorna ökar”, det är rubriken på SSU:s genomgång av den borgerliga alliansens ungdomspolitik. Och enligt SSU så har alliansen gjort det mesta fel:

– Det är korrekt.

Det talas om att det går bra för Sverige, men SSU tycker att framtidens vuxna glöms bort:

– Alla är inte med i den utveckling som sker, utan vi ser att den ekonomiska utvecklingen kommer till del till dem som redan har det bra, säger han.

Imponerar inte
Att ungdomsarbetslösheten är på väg nedåt. Att en femtedel av nystartsjobben har gått till folk mellan 20 och 24 år. Att regeringen vill satsa på jobbgaranti för unga - och har gjort det billigare för företag att anställa, det imponerar inte på SSU.

– Med så låga löner som man vill se, om man tittar på de hushållsnära tjänsterna. Så är det att vi får en arbetsmarknad som liknar den i USA, där unge människor till exempel tvingas ha två jobb för att klara sin försörjning.

– Samtidigt som det är två otrygga jobb, där man inte har någon möjlighet till att satsa på framtiden genom att spara och så vidare utan att man lever väldigt osäkert med väldigt låg inkomst, säger han.

”Sätta i fokus”
Men SSU tycker inte heller att socialdemokraterna har varit tillräckligt bra på att stå upp för dom unga - och när det nu är politikervecka i Almedalen uppmanar de partiledaren att prata ungdomspolitik.

– Vi hoppas och tror att Mona Sahlin kommer att ta de ungas perspektiv att sätta dem i fokus, säger han.

Gustav Edman, P3 Nyheter
gustaf.edman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".