Unga diabetiker struntar i insulin för att gå ned i vikt

Många unga diabetiker, främst kvinnor, struntar i att ta sitt insulin för att på så vis gå ned i vikt. Att underdosera insulin är en livsfarlig bantningsmetod som kan leda till allvarliga komplikationer. (P1 Vetenskapsradion)

Hannah Helgegren, som är legitimerad dietist och ledamot för Svenska Diabetesförbundets ungdomsforum Ung Diabetes, tror att det är många som på det här sättet medvetet tar för lite insulin.

– Alla diabetiker sitter där inför varje måltid och tänker ”hur mycket ska jag ta nu?”. Då kanske man medvetet lägger sig lite i underkant. Jag har flera vänner med diabetes i 20-25-årsåldern som när de var små fick höra att tar man mycket insulin så går man upp i vikt, säger hon.

Kissar ut sockret
Om en diabetiker hoppar över att ta sitt insulin stiger blodsockervärdet. Då kissar man ut sockret, vilket drar med sig vätska och gör att man går ned i vikt.

Samtidigt förlorar man också muskelmassa eftersom musklerna inte får tillräckligt med energi. Det diabetikern förlorar är alltså inte fett, utan vatten och muskler.

20 procent?
Experter i Storbritannien uppskattade nyligen att en tredjedel av alla unga brittiska kvinnor med diabetes tar mindre insulin än vad de borde, just för att gå ned i vikt. Och problemet är utbrett även i Sverige.

På ungdomsforumet Ung Diabetes uppskattar man att 20 procent av unga svenska diabetiker har allvarliga ätstörningar. Men mörkertalet är stort.

Inga ordentliga studier
Hannah Helgegren befarar att det kan vara så många som hälften av alla unga diabetiker som faktiskt hoppar över en spruta här och där för att dom är oroliga för att gå upp i vikt.

Trots det finns det inga ordentliga studier eller undersökningar som gjorts om hur utbrett problemet är, och heller ingen plan för vad man ska göra åt det.

Stefan Särnblad, som är barnläkare på Universitetssjukhuset i Örebro, säger att det är svårt att få flickorna att prata om problemet, ett ämne som är så skuldbelagt.

”Inte prata om det”
Han tror att alla som arbetar med unga diabetiker är väl medvetna om att den här sortens allvarliga ätstörningar finns, men att det är svårt att upptäcka patienter som struntar i sina sprutor.

– Våra patienter vet mycket väl om att de behöver ta sitt insulin och att det inte är bra att underdosera insulinet och därför vill man nog helst inte prata om det och framför allt kan det vara svårt att få fram exakta siffror i studier, säger han.

Gabriella Björk, P1 Vetenskapsradion
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".