Kina: Skyfall har krävt 94 liv

Skyfall har fortsatt att skölja över stora delar av Kina på måndagen. Översvämningar och jordskred i regnets spår har krävt minst 94 människors liv och gjort över en halv miljon hemlösa den senaste veckan.

Skördar och bostäder har förstörts i sju provinser, rapporterar Folkets dagblad.

Kinas regnsäsong varar normalt från maj till oktober och kräver varje år många dödsoffer. I juni omkom 309 personer till följd av naturkatastrofer, i huvudsak regn.  

Myndigheterna har varnat för att två till tre tyfoner kan drabba landet under juli. 

Gatorna under vatten
Regnet i provinserna Henan, Anhui och Jiangsu har fått floden Huai att stiga till alarmerade nivåer. Över 326 000 människor har mobiliserats för att kontrollera fördämningar längs floden, som väntades stiga fram till tisdagen. 

Tusentals soldater har satts in för att hjälpa till att evakuera invånare i regionen, där gatorna i flera städer står under vatten. I helgen fick huvudstaden i provinsen Jiangsu, Nanjing, 258 millimeter regn, vilket ledde till översvämmade gator och strömavbrott, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina. 

Hus upplösta
I Sichuanprovinsen i sydvästra Kina har 30 människor dödats sedan den 2 juli till följd av skyfallen. Tv visade bilder på trä- och tegelhus som har lösts upp av regnmassorna inom loppet av några sekunder. En invånare berättade för tv-reportern om hus som forsade fram längs floden som båtar. 

Även i den vanligen torra provinsen Shaanxi i nordväst har regnoväder ställt till oreda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".