Räddningsverket: Viktigt att brandsäkerheten följs på campingar

Det är viktigt att följa rekommendationerna om brandsäkerhet på campingplatser. Det säger Räddningsverket efter Ekots rapportering om den dåliga säkerheten på campingar.

I helgen skadades en kvinna vid en brand på en camping där elden spred sig till en intilliggande husvagn.

Avstånden på fyra meter mellan varje vagn ska respekteras, säger Margareta Nisser-Larsson på Räddningsverket.

– I värsta fall uppstår en brand och någon i husvagn eller tält omkommer. Statistiskt händer det varje år att någon omkommer i en sådan brand.

– Det är ledsamt om man inte försöker följa rekommendationerna om brandsäkerhet för det är ur säkerhetssynpunkt som de finns, säger Margareta Nisser-Larsson.

136 bränder förra året
Förra året inträffade 136 bränder i husvagnar och husbilar enligt statistik från Räddningsverket. Eftersom husvagnar innehåller brännbart material och brandfarliga vätskor som gasol, är brandförloppet mycket snabbt och en eldsvåda kan få allvarliga konsekvenser.

Därför har Räddningsverket tagit fram särskilda rekommendationer för campingplatser. Bland annat om säkerhetsavstånd mellan vagnarna.

Men som Ekot rapporterat bryter flera campingplatser mot de här rekommendationerna.

Ansvaret på campingägarna
Det yttersta ansvaret för säkerheten ligger på campingägarna, säger Margareta Nisser-Larsson på Räddningsverket, men gästerna måste också följa de instruktioner de får.

– Om jag vore campingägare skulle jag vilja att säkerheten var fullgod så att gästerna kan känna sig trygga och säkra. Jag som campingägare skulle se till att man följer rekommendationerna. Men det är ingen lag, så då kan gästerna se till att följa dem.

Folk uppskattar inte pekpinnar
Det är inte alltid lätt att få campare att ställa sig enligt rekommendationerna säger Maria Jonasson som driver en camping i Haninge utanför Stockholm.

– När de skickar in får de en karta som informerar om vad de ska göra om det händer något och var brandsläckarna finns. Det är väldigt personalkrävande att ha en person som följer med alla mitt under högsäsong och talar om för dem vad de ska göra. Folk uppskattar inte alltid pekpinnar, säger Maria Jonasson.

Gästerna inte själva ansvariga  
Melinda Sjöberg som besöker en camping utanför Sundsvall tycker inte att gästerna själva ska behöva ta på sig ansvaret för sin säkerhet.

– Jag tycker helt klart att det är campingägarna som har ansvaret. Vi betalar för de ska göra det bra för oss och vi ska inte behöva tänka på det egentligen, säger Melinda Sjöberg.

Reporter Kristina Jogestrand i samarbete med Sveriges Radio Västernorrland och P1 Morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".