Suharto tros ha förskingrat tre miljarder under sin tid vid makten.

Indonesien: Suharto stämd på miljarder

Den tidigare indonesiske presidenten och diktatorn Suharto har i dag, måndag, stämts i en civil domstol i Jakarta. Målet gäller vad som hände med över tre miljarder kronor som åklagarna hävdar försvann under Suhartus mångåriga styre av Indonesien.

Han är 86 år nu, Indonesiens forne president Suharto, och flera tidigare försök att ställa honom inför rätta för korruption har hindrats av hans vacklande hälsa. Suhartos advokater har de de senaste åren hävdat att alla sjukdomar gjort Suharto mentalt handikappad.

Målet tas upp i civil domstol
Nu väljer åklagarna att ta upp målet med de förskingrade pengarna i en civilrättslig process istället. Förhoppningen är att kunna stilla kritikerna som varit mycket upprörda över att Suharto tycks komma undan rättvisan.

Det finns bara mindre förhoppningar om att Indonesien ska kunna få tillbaka en del av de över 3 miljarder kronor som den tidigare presidenten misstänks ha förskingrat genom åren.

Rena diktaturmetoder
Det var 1967 som Suharto tog makten i Indonesien. Under 70 och 80-talen genomdrev han reformer och moderniseringar som höjde levnadsstandarden för många indonesier. Han har samtidigt anklagats för att använda rena diktaturmetoder för att tysta oppositionen.

Suharto har ännu inte kommenterat det nya åtalet. Han har tidigare nekat till anklagelser om korruption.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".