Prisökningstakten på borätter mattas av

Prisökningen på bostadsrätter har mattats av. Det visar Mäklarsamfundets statistik som presenterades idag.

Priserna på bostadsmarknaden går upp, men priserna ökar i lugnare takt, något som välkomnas av branschen enligt Mäklarsamfundet. Prisavmattningen kan beror på flera olika faktorer enligt Lars Kilander, vd för Mäklarsamfundet.

– Höjda räntor spelar en viss roll. Det som också oroar marknaden är hur det blir med skatter, alltså kapitalvinstskatter, uppskovsbelopp och sådana saker. Den diskussionen är i full gång och där är skatteförslagen ute på remiss från finansdepartementet.

Främst i storstadsregionerna
Det är prisökningstakten på Stockholms bostadsrättsmarknad som har har planat ut sedan förra månaden.

I hela landet har priserna på bostadsrättsmarknaden stigit med 15 procent det senaste tolvmånadersperioden.

Det handlar alltså framförallt om en avmattning i prisökningstakt storstadsregionerna och alltså inte av prisutvecklingen som har fortsatt uppåt.

Många avvaktar
Efter den osedvanligt långa prisuppgången på bostadsmarknaden så kan ändå små förändringar peka på en förändring av prisutvecklingen även om det bara går att spekulera. Det kan finnas flera förklaringar till avmattningen men hur det påverkar priserna på bostadsrättsmarknaden i längden är svårt att säga.

Utvecklingen beror på den svenska konjunkturen men också på världsekonomin. Höjda räntor och förändringar i skattesystemet påverkar också. Många avvaktar nu för att se vad som kommer från riksbanken och regeringen.

Prisnedgång kommer
Enligt Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH, kommer alltid en prisnedgång förr eller senare. Han anser att det därför är viktigt att de ekonomiska och politiska styrmedel vi har används för att inte prisutvecklingen ska bli osund och nedgången alltför kännbar.

– Släpper man iväg det alldeles för långt kan inbromsningen bli ganska besvärlig. När inbromsningen kommer kan det leda till en dipp i samhällsekonomin. Folk måste betala sina räntor och amorteringar och då drar man in på annan konsumtion. Det är det som är den stora faran, säger Stellan Lundström.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".