Vätternområdet drabbades hårt av regnet

Uppdaterad 16:00
Inom loppet av några veckor drog natten till måndagen ett tredje stort regnoväder över södra Sverige. Återigen blev det problem med vattenfyllda källare, dammar som brustit och vägar som spolats bort på många håll. Problemen den här gången har koncentrerats till områdena kring Vättern där man fått uppemot 100 millimeter regn.

– I går kväll var det 50 centimeter och nu är det 65 centimeter. Brandkåren är på så många ställen så att pumparna inte räcker till och det stiger ännu. Det går till bältet på mig nu och det klart att man är orolig för elledningar och sådant, säger Magnus Davidsson, en av de drabbade i Väderstad utanför Mjölby.

Tredje stora regnet
Återigen drar räddningstjänsterna i södra Sverige igång vattenpumparna. Under natten mot måndagen och under måndagsmorronen kom det tredje stora regnovädret över södra Sverige på bara några veckor.

Först var det småländska höglandet, sedan Skåne och nu områdena kring Vättern där det på vissa håll föll uppemot 100 millimeter på bara några timmar.

I Östergötland drabbade Ödeshög, Mjölby, Vadstena och Malexander och det blev snabbt brist på pumpar. I norra delen av västra Götaland rapporteras om problem på många håll och störst var problemen i Tibro där Susanne Flink bor med sin familj.

– Det är översvämning i vår bäck som ligger väldigt nära. Vår källare ligger under nivån så det rinner rakt in och upp i alla avlopp och brunnar. Pumpen vi har från räddningstjänsten står och pumpar ut, så det går runt hela tiden, berättar Susanne Flink.

Ett 40-tal hus översvämmades
I Gränna brast flera dammar och ett 40-tal hus översvämmades. Ett polkagriskokeri fick en flod rakt igenom butiken och flera hus evakuerades sedan ännu en damm riskerade att brista. I Gränna kom 77 millimeter regn.

– Det är stora mängder vatten som kommit och ställt till mycket bekymmer, dels genom vatten i byggnader, bortspolade vägar, raserade slänter och brustna dammar, säger Samuel Nyström vid räddningstjänsten.

De stora regnmängderna har också ställt till det för jordbrukare som fått åkrarna under vatten. Hövallarna går inte att slå och skörden är i fara på många platser. Potatisodlaren Magnus Magnusson i Laholm i Halland kommer att förlora cirka en miljon kronor när hans potatis nu ruttnar bort.

”Blir ju katastrof”
– Det är jättemycket vatten och man ser bara precis blasten på fältet som sticker upp. Sedan är där en vattenspegelunder. Det är tufft, det blir ju katastrof, absolut.

SMHI har gått ut med den allvarligaste varningen för extremt höga flöden på både västra och östra sidan av Vättern, men under eftermiddagen har läget ändå stabiliserats sedan det ihållande regnet avtagit och nu väntar bättre väder, lovar SMHI.

– Nu framöver ser det ut som om vi har en tillfällig stabilisering i de södra delarna av landet, säger Alexandra Ohlsson, prognosmeteorolog på SMHI.

Så regnvädret verkar vara över för den här gången?

– Ja, för ett tag framöver ser det bättre ut.

Peter Jernberg, Jönköping och
peter.jernberg@sr.se

Tahir Yousef, SR Östergötland
tahir.yousef@sr.se
i
samarbete med SR Skaraborg och SR Halland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".