Lagförslag ska skydda upphovsrätt på internet

Uppdaterad 17:11
Det ska bli enklare för upphovsmän och rättighetsinnehavare att få reda på vilka som sprider deras verk illegalt på internet. Det föreslår regeringen idag måndag.

– Detta handlar om att rättighetsinnehavarna själva, civilrättsligt ska kunna hantera det hela genom att få veta vem som har gjort intrång. På det här sättet får man en civil ordning där man kan få ordning och reda på den här marknaden och det tror jag är bra, säger justitieminister Beatrice Ask.

Justitiedepartementets förslag innebär att de som gjort till exempel musik eller en film kan få ut information om vem som lagt upp eller laddat ner deras verk olagligt på internet.

Olaglig fildelning måste visas
Först måste man kunna visa i domstol att det skett en olaglig fildelning och då kan domstolen besluta att internetleverentören blir skyldig att lämna ut uppgifter om vem som står bakom ett internetabonenmang.

Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén välkomnar förslaget.

– Det är en väldigt tydligt signal från samhället om att upphovsrätten gäller fullt ut även på internet. Det är inte tillåtet att begå olagligheter för att man är ute på internet.

– Förhoppningsvis ska det här få folk att börja använda de lagliga tjänster som finns på internet, säger Henrik Pontén.

Delade åsikter om civilmål
Antipiratbyrån menar att det är bra att man kan driva civila mål mot de större illegala fildelarna. Piratbyråns Magnus Eriksson är rädd för att det kommer att bli mer av privata uppgörelser mellan företag och fildelare.

– Det värsta jag ser är att man riskerar att gå förbi hela rättssystemet. När liknande förslag har kommit i andra länder har antipiratorganisationer försökt göra upp utanför rättsfallen utan att ha tydliga bevis. Man skickar ett brev och kräver folk på pengar helt enkelt, säger Magnus Eriksson.

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista