EU: Osämja väntas efter nya franska budgetkrav

När euroländernas finansministrar i dag samlas i Bryssel väntas Frankrike skapa osämja i samarbetet. Frankrike vill nämligen tänja på EU:s finansregler och slippa hålla sitt budgetunderskott i schack.

För tre månader sen kom dom 13 euroländerna överens om att ha sina budgetunderskott under kontroll före 2010. Men det var innan Frankrikes nya president Nicolas Sarkozy kom till makten.

Han vill rivstarta sitt ämbete med en fransk tillväxtchock. Tanken är att en rad skattesänkningar och satsningar på utbildning ska få fart på den franska ekonomin och minska arbetslösheten som tillhör de största i EU-området. 

Problemet är bara att de franska skattesänkningarna, motsvarande hela 165 miljarder kronor, inte är finansierade vilket skulle få inverkan på budgetunderskottet.  

Och det är detta som får EU:s finansregler att knaka. Målet ska vara att budgetunderskottet inte får överskrida tre procent. Helst ska det vara lägre ändå.

Tvärtemot överenskommelsen
President Nicolas Sarkozy vill nu helt enkelt att Frankrike ska få längre tid på sig att minska sitt budgetunderskott, helst till 2012, och tvärtemot överenskommelsen. 

Extra pikant är att President Sarkozy bjudit in sig själv till dagens möte, som normalt hålls på finansministernivå.

Redan har det kommit kritik mot Frankrike. Jean-Claude Trichet, chef för den Europeiska centralbanken (ECB), sa under måndagen att överenskommelsen om budgetbalans måste respekteras. 

Nu finns farhågor att även de stora EU-länderna, Italien och Tyskland, som båda tampas med sina budgetunderskott, ska välja den franska laissez-faire-linjen vilket helt skulle urholka EU:s krav på ekonomisk stabilitet. 

Michael Töpffer, London
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".