Insiderbrotten ökar kraftigt

Antalet anmälningar om misstänkta insiderbrott ökar rejält. Hittills i år är de fler än under hela förra året.

– Under hela 2006 rapporterades det 49 och hittills under 2007 har det nu rapporterats 54 fall, säger Peter Nylén, utredare på Finansinspektionen, dit anmälningarna strömmar in.

Den 1 juli 2005 trädde marknadsmissbrukslagen i kraft, med en paragraf som säger att marknadsplatser och institut, som till exempel storbankerna och börsen, måste rapportera till Finansinspektionen om de upptäcker något som kan misstänkas vara ett insiderbrott.

Sedan dess har antalet anmälningar om misstänkta insider brott fördubblats, varje år. Nu alltså från 49 stycken under hela förra året till 54 hittills i år.

”Krävs information för insiderbrott”
Peter Nylén ser två huvudsakliga förklaringar. Dels att det är högkonjunktur och händer mycket på börsen.

– En större aktivitet på börsen och när det sker mer kurspåverkande händelser. Det krävs att det ska finnas insiderinformation ute för att någon ska kunna begå ett insiderbrott.

Men Peter Nylén tror också att det beror på att de rapporteringsskyldiga instituten får bättre förståelse för lagen för varje år som går. Därför är det rimligt att anta att fördubblingen av antalet anmälningar inte bara beror på att antalet faktiska misstankar om brott ökar, utan också på att det helt enkelt är fler som rapporteras.

Vissa har gjort få anmälningar
Peter Nylén säger att rapporteringen funkar mycket bättre i Sverige än i övriga EU, men att det kan bli bättre. Förra året anmälde Finansinspektionen fem olika marknadsinstitut till Ekobrottsmyndigheten för bristande rapportering. Vissa aktörer har gjort anmärkningsvärt få anmälningar, tycker Peter Nylén.

– Det skiljer sig väldigt mycket från institut till institut och det förefaller märkligt att vissa institut skulle vara helt förskonade från sådant här medan andra inte skulle vara det, säger Peter Nylén, utredare på Finansinspektionen.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".