Boforsaffären i indisk domstol

En domstol i Indiens huvudstad New Delhi kommer i morgon fredag att presentera de formella anklagelsepunkterna i den 15 år gamla såkallade Bofors-affären där den svenska vapentillverkaren Bofors misstänks ha betalt flera hundra miljoner kronor i mutor för att få sälja 400 kanoner till Indien.
Förutom mot Bofors, som inte längre finns i sin gamla skepnad utan är uppdelat mellan svenska staten och amerikanska intressen, så riktas anklagelserna mot tre bröder i den indiska industrifamiljen Hinduja. Bröderna Hinduja erkänner att de har tagit emot motsvarande omkring 80 miljoner kronor av Bofors, men förnekar bestämt att det hade med kanonaffären att göra. Dom tre bröderna misstänks formellt för bedrägeri, kriminell sammansvärjning och korruption. Mutmisstankarna ledde till att Indiens socialistiske premiärminister Rajiv Gandhi förlorade ett val.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".