Flera hälsorisker för överviktiga gravida

Allt fler gravida kvinnor är överviktiga i dag, jämfört med i början av 1990-talet. Det visar en rapport från Socialstyrelsen. Att vara överviktig och gravid ökar bland annat risken för dödfödda barn och för graviditets-diabetes hos mamman.

– Jag tror att det beror mycket på välfärden i samhället, kanske en del stressar och jäktar. Visserligen bör man väl gå ner av det men jag tänker mer hälsobefrämjande åtgärder och att man kanske inte alltid prioriterar det, säger Gun Hermann Jonasson, barnmorska i Stockholm,

Ger ni konkreta råd också?

– Vi pratar väldigt mycket om att reducera sockret i kosten och att äta regelbundet.

Rapporten från Socialstyrelsen visar ändå att barnadödligheten har minskat under de 40 år som studien omfattar. Det beror främst på att vården har blivit bättre, och att rökningen hos mammorna har minskat.

Men andra faktorer ökar risken för komplikationer. Det är bland annat att kvinnor i dag väntar längre med att föda barn, de är äldre när de föder helt enkelt.

Var fjärde mamma är överviktig
Övervikt har också blivit vanligare. Där har Socialstyrelsen utgått från så kallat body mass index, eller BMI. Var fjärde kvinna som föder barn är överviktig i dag. Detta trots att kvinnor i dag tänker mycket medveten om vikt än vad man var förut.

– Stor medvetenhet, skulle jag vilja säga, bland både äldre och yngre. Sedan om man kan hålla den, varierar förstås, men man är väldigt medveten om vikten, säger Gun Hermann Jonasson, barnmorska i Stockholm.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".