"Tillåt mord på terrormisstänkta"

Ett nytt förslag om anti-terrorlagar vållar strid i Tyskland. Inrikesministern har föreslagit att det ska vara möjligt att använda riktade mord mot terroristmisstänkta. Men förslaget har mött motstånd i den tyska koalitionsregeringen.

I en intervju i veckotidningen der Spiegel får kristdemokratiske inrikesministern Wolfgang Schäuble frågan om hur Tyskland ska bekämpa terrorismen. Han svarar att det bästa vore om man kunde döda den misstänkte.

Han tillägger att det skulle kräva en ändring av grundlagen för att skapa sådana nödvändiga förutsättningar för att bekämpa terrorismen.

Anti-konspirationslagar
Vidare föreslår Schäuble också att det vore bra om Tyskland kunde införa anti-konspirationslagar som man har i USA och att misstänkta utländska medborgare borde förbjudas att använda internet och mobiltelefoner.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Socialdemokraterna som är kristdemokraternas koalitionspartners i regeringen protesterar. Socialdemokraternas gruppledare i parlamentet Peter Struck, säger till tysk tv att han är chockad och att förslaget bara hör hemma i en polisstat.

”Hör inte hemma i Tyskland”
Socialdemokratiske partisekreteraren Hubertus Heil säger att övervägande om mord mot terroristmisstänkta inte hör hemma i det tyska rättsväsendet. Han menar att förslaget innebär en militarisering av inrikespolitiken och det är fel väg att gå.

Nu kräver man att förbundskanslern Angela Merkel tar ställning till sin partikollegas förslag. Hon har ännu inte uttalat sig, men hennes talesman säger att det inte finns några planer på att införa förslaget för närvarande, men han avfärdar det inte. 

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista