Även pojkar drabbas av tvångsäktenskap

Tvångsäktenskap drabbar inte bara unga kvinnor. Också många unga män tvingas gifta sig med någon som familjen har valt ut. När Maria, som egentligen heter något annat, blev gravid sa pojkvännen att han var tvungen att gifta sig med en annan kvinna som hans familj hade valt.

– Han sa; ”Vet du, jag ska gifta mig snart och du får inte berätta för någon om barnet. Min pappa har sagt att de ska döda mig om jag inte gör som han säger.” Han sa att han inte ville gifta sig, men att han måste. Det skulle bli en katastrof om han inte gjorde det. Han sa att han skulle ta sitt liv om jag berättade för någon.

Maria och hennes före detta pojkvän träffades för några år sedan. De har båda invandrat till Sverige, men från olika länder. Under tiden som de var tillsammans, fick Maria aldrig träffa sin pojkväns föräldrar. De visste inte ens om att hon fanns.

Ville att Maria skulle göra abort
När Maria blev gravid, berättade pojkvännen att han var tvungen att gifta sig med en kvinna som hans familj hade bestämt. Eftersom han kände sig rädd, vågade han inte bryta med sin familj. I stället hotade han Maria under graviditeten och ville att hon skulle göra abort.

Men Maria valde att behålla barnet och lever i dag ensam med sin son. Trots det som hon har varit med om, säger Maria att hon ändå har förståelse för sin före detta pojkväns situation. Hon har själv blivit bortgift en gång innan hon kom till Sverige, men rymde från den mannen på grund av misshandel.

Men hon blev chockad, säger hon, när hon upptäckte att det förekom tvångsäktenskap även i Sverige.

Beklagar tvångsäktenskap i Sverige
Att pojkar såväl som flickor gifts bort i Sverige är något som integrationsminister Nyamko Sabuni beklagar. Hon vill se en lagändring så fort som möjligt för att förbjuda arrangerade äktenskap.

– Föräldrarna begår inget brott när de arrangerar bort sina barn i dag, det måste vi komma ihåg. Men jag tycker att det är felaktigt att vi i ett liberalt samhälle faktiskt tillåter arrangerade äktenskap. Så vill jag också säga att det kommer nog att ta något år, men jag kommer att arbeta för att under mandatperioden ändra på den regeln, det är det som är mitt mål, säger integrationsminister Nyamko Sabuni.

Sofia Klemming, Studio Ett
sofia.klemming@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista