"Svenskar måste ändra sin attityd till arbete"

Det krävs stora förändringar på arbetsmarknaden för att få in den miljon personer som står utanför. Det är svenska och internationella ekonomer överens om. Men det är inte bara avregleringar som är lösningen på problemet med utanförskapet, säger Nobelpristagaren Edmund Phelps på besök i Almedalen på måndagen.

Edmund Phelps tror att en av de viktigaste åtgärderna för att få in de som står utanför arbetsmarknaden, är att ge ekonomiska subventioner till företag som anställer lågavlönade.

Generell satsning
Phelps vill se en generell satsning på de personer som har en svag ställning på arbetsmarknaden och han är inte lika positiv till en detaljstyrning, som till exempel regeringens satsning på så kallade nystartsjobb.

Phelps tycker också att svenskar måste ändra sin attityd till arbete och att se det som en stimulerande utmaning att arbeta och helst arbeta mer.

Chefekonomen för den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, Jean-Phillipe Cotis, tror liksom Phelps att det går att minska arbetslösheten och utanförskapet, men Cotis betonar mer behovet av avregleringar, framförallt för ungdomar.

Varnar för social oro
Svenskt Näringslivs vd, Urban Bäckström, betonar också behovet av avregleringar på arbetsmarknaden och säger att lagen om anställningsskydd, LAS, försvårar för ungdomar. Bäckström varnar till och med för social oro.

– OECD:s chefekonom pekade ju på den franska utvecklingen i de franska förorterna med social oro när man bränner bilar. Berövar vi unga människors möjlighet att få ett fotfäste på arbetsmarknaden, får vi sociala problem. Lagstiftningen och LAS är djupt orättfärdig, tvärtemot vad många fackföreningsföreträdare säger, menar Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".