Kärnvapeninspektörer åter till Nordkorea

FN:s kärnvapeninspektörer kommer att återvända till Nordkorea och övervaka stängningen av Nordkoreas forskningsreaktor för kärnvapen. Det beslutade FN:s atomenergiorgan IAEA på måndagen.

Det här ses som början till en avveckling av Nordkoreas kärnvapenprogram. Paul Beijer, regeringens särskilde rådgivare i området är försiktigt positiv.

– Det är ett viktigt steg på vägen mot en kärnvapenfri koreansk halvö, säger Paul Beijer.

Kan producera plutonium
Det är den nordkoreanska lilla forskningsreaktorn i Yongbyon som står i centrum för IAEA:s beslut, en reaktor som kan producera plutonium till kärnvapen.

Hösten 2006 avfyrade Nordkorea sin första kärnvapensprängning, något som sågs som en provokation av omvärlden och som fick försöken till förhandlingar med Nordkorea att ta fart igen.

Först i år tillät Nordkorea att IAEA fick tillträde till reaktorerna. I utbyte mot olja och bistånd börjar nu det det som nu kan vara inledningen till en avveckling av kärnvapen på halvön.

Utvecklar relationerna
Paul Beijer menar att framstegen i de fortsatta förhandlingarna kan bidra till att utveckla relationerna också mellan Sverige och Nordkorea, och nu ökar också förhoppningarna om en undertecknad fred mellan Nord- och Sydkorea.

– Vi tror att det finns en möjlighet att sådana förhandlingar kommer igång parallellt med att man fortsätter att arbeta med kärnvapenfrågan, säger Paul Beijer.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".