Sahlin vill att man redan på dagis ska försöka hitta de elever som kan få svårt att lära sig läsa och skriva i skolan.

Företagare och ungdomar i fokus

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin satsar på att partiet ska bli mer lyhört för företagares behov. Men samtidigt vill partisekreteraren Marita Ulvskog inte utesluta att storföretagare höll igen på investeringarna inför valet förra året just för att minska chansen för socialdemokraterna.

– Det här var ju enskilda direktörer som agerade och det var inte bra, det var illavarslande, de var väldigt partipolitiska, sa Marita Ulvskog på måndagskvällen när Eldkvarn spelade i samband med Sahlins tal i Almedalen.

Mona Sahlin är tveksam till om partisekreterare Ulvskogs analys är riktig.

– Det har jag väldigt svårt att tro, sa Mona Sahlin.

Du håller inte med Marita Ulvskog på den punkten helt enkelt?

– Jag tror att de flesta företagare investerar efter vad de tror och tycker är bra för deras företag. Men sedan finns det politiska kampanjer, det är klart att det finns det, sa Mona Sahlin.

Sahlin talade inför en ganska stor publik i ett grått men regnfritt Almedalen. En ny idé som hon nämnde i talet är att man redan på dagis ska försöka hitta de elever som kan få svårt att lära sig läsa och skriva i skolan.

– Det här är ju bara frågan om man kan koppla in lärarna att hitta de här ungarna redan där. Då har man ganska mycket kunskap redan från början när de börjar skolan. Det är väl bättre än att bara sätta ett betyg i pannan på dem när de är sju år, sa Mona Sahlin.

Socialdemokraterna får nu i ett rådslag om skolpolitiken diskutera hur förslaget skulle kunna genomföras.

Tuffare för ungdomar
I talet slog Sahlin fast att ungdomarna får det allt tuffare nu under den borgerliga regeringen. Exempelvis vill den inte ge bidrag till små billiga hyresrätter och ungdomarna får nu sämre a-kassa än vuxna.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har tidigare pressat Sahlin på vad socialdemokraterna ska göra, hur det ska gå till och med vilka partier socialdemokraterna vill regera. På måndagskvällen svarade Sahlin.

– Vad ska vi göra? Jo, vi ska återställa rättvisan. Hur ska vi göra det? Jo, genom att få tillbaka det tappade förtroendet. Och med vem ska vi göra det? Ja, med alla som vill se solidaritet som rättesnöre för politiken. Sverige har råd med rättvisa, sa Mona Sahlin.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".