Andrzej Lepper.

Polens vice premiärminister avskedad

Efter anklagelser om korruption står nu Polen inför en regeringskris. På måndagen avskedades landets vice premiärminister Andzrej Lepper.

Det handlar om korruptionsanklagelser i miljonklassen som den nationella myndigheten mot korruption i Polen lägger fram.

Anklagelserna ska riktas mot det departement som Andzrej Lepper stått chef för, jordbruksdepartementet. Lepper själv hävdar sin oskuld och får stöd från sitt parti, Självförsvar, som efter beskedet meddelade att de hoppar av regeringssamarbetet.

Kommer att utlysa nyval
Det betyder enligt premiärminister Jaroslaw Kazcynski, att regeringen med det konservativa partiet Lag och Rättvisa i spetsen blir så försvagad att den inte kan fortsätta regera, utan kommer att utlysa nyval.

Sent på måndagskvällen meddelade det största oppositionspartiet att de kommer att begära misstroende-omröstning mot regeringen under tisdagen.

Polen har haft en koalitionsregering sedan maj förra året. Det var då premiärminister Jaroslaw Kazcynski bjöd in det populistiska partiet Självförsvar och det högerextrema Polska familjeförbundet för att stärka den svaga ställning som hans regering hade efter valet 2005.

Fick komma tillbaka
Samarbetet fungerade fram till september, då Andzrej Lepper avskedades efter oenighet kring statsbudgetens utgifter. Det ledde till en tre veckor lång politisk kris innan Lepper fick komma tillbaka och man undvek nyval den gången.

Enligt premiärminister Jaroslaw Kazcynski kan det hållas nyval till hösten, eller i början av nästa år.

Camilla Wahlman, Bryssel
camilla.wahlman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".