Bush pressas av sina egna att lämna Irak

Den amerikanska senaten går nu till sin tyngsta attack hittills för att tvinga president George Bush att lämna Irak. Senatorer från demokraterna och ett stort antal senatorer från Bushs eget parti republikanerna kommer i veckan att försöka få presidenten att lämna Irak.

En av partikamraterna som har bytt sida är den ansedda senatorn Richard Lugar som leder republikanerna i senatens utrikesutskott.

Richard Lugar är en av de republikanska rebellerna som kan komma att tvinga ut de amerikanska trupperna ur Irak redan nästa år.

Omröstningar i senaten
Attacken sker genom en rad omröstningar i senaten, bland annat om senaten ska kunna ogiltigförklara George Bushs rätt att föra krig i Irak. Frågan kommer också att hamna i budgetdebatten då mindre pengar kan ge mindre soldater.

Det är president Bushs löften om resultat, resultat som inte kommer, som nu fått allt politiskt motstånd att samla sig mot presidenten den här veckan.

Den republikanske senatorn Susan Collins anser att det är för många amerikanska offer och den irakiska regeringens ovilja att agera som fått stödet för presidentens policy att falla sönder.

Rapport ska visa brist på resultat
Under veckan kommer en rapport från Vita huset att släppas som enligt uppgift ska visa på bristen på resultat.

Den amerikanska armén hävdar att man gör skillnad, men det behövs mer tid för att nå bättre resultat, menar generalmajor Rick Lynch.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".