Dataspel säljer inte som förr

Dataspelsbranschen är inte samma framgångssaga längre och konservativa företag som gör stabil vinst på spel som inte utvecklar marknaden hotar framtiden, anser den nye chefen för marknadsledande EA Games.

– Vi tråkar ut folk till döds och gör spel som bara blir svårare och svårare att spela, säger den nye chefen för EA Games John Riccitiello till Wall Street Journal.

Nya versioner
Bolaget är störst på marknaden och lever gott på gamla varumärken som FIFA, NHL och Tony Hawks. Det är spel där grundkonceptet är detsamma men där bolagen hela tiden ger ut nya versioner, nya grunkor, figurer eller världar och det är ekonomiskt fördelaktigt att sälja en ny version man redan till stor del har betalat utvecklingskostnaden på.

Dataspelens konsumenter är dock otrogna och ute efter nya upplevelser och nya kickar. De är lättrörliga och inte bolagstrogna och det är det EA Games chef John Riccitiello är orolig för: att bolaget konserverar sig i ett lönsamt koncept och blir latare medan konsumenten hittar nya vägar.

Riccitiello är kritisk mot det egna bolaget och säger att det finns mycket produkter som liknar förra årets spel och det var spel som faktiskt liknade spel från året innan det.

Nya konsoler säljs inte som förväntat
Det har också varit en strukturell kris. Nya konsoler som finns på marknaden har inte sålts i samma takt som väntat. Det är inte samma rush efter nyheter som förut, vilket har dragit ner antalet spel som sålts och det slår hårt mot det marknadsledande EA Games vars vinst har sjunkit de tre senaste åren.

John Riccitiello vill att EA Games och de andra spelbolagen måste börja satsa på nya spel, närma sig andra grupper och experimentera med andra sätt att sälja, annars söker sig konsumenter till andra manicker.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".