Slöja hindrar kvinna från att bli programledare

Sveriges Televisions ledning har nekat en kvinnlig journalist jobb som programledare på grund av att hon bär slöja. Hans Hernborn, som är chef för SVT:s programsekretariat, menar att slöjan tyder på partiskhet.
– För programledare och för reportrar också för den delen gäller ett uppdrag som är formulerat kortfattat: Public service-uppdraget. Det innebär neutraliet gentemot politiska partier, religösa trossamfund och så vidare, säger Hans Hernborn. Den kvinnliga journalisten på Sveriges Television erbjöds alltså ett jobb som programledare, men det var ledningen som sa sa nej. Kvinnan har själv valt att inte driva frågan vidare till Diskrimineringsombudsmannen - hon vill inte bli någon symbol, utan vill kunna fortsätta jobba som journalist. Det finns andra liknande fall som har anmälts. Hittills har inga gått så långt som till prövning i Arbetsdomstolem, men uppgörelserna har lett till skadestånd och även anställning i vissa fall. Enligt Margareta Wadstein, ombudsman mot etniskt diskriminering, får inte en arbetsgivare neka en kvinna anställning på grund av att hon bär slöja. – Om det är så och hon bär sjal för att hon är muslim då innebär det en diskriminering på grund av religion som inte är tillåten i Sverige, alltså den diskrimineringen är ett lagbrott, säger Margareta Wadstein.
Ekots Helena Jansson och Annika Olsson, Människor & Tro
Hör mer om detta i Människor och tro, P1, 20.03
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".