Pr-byrå: Bra att knyta kontakter med politiker

På tisdagsmorgonen berättade Ekot att flera riksdagsledamöter som slutade efter valet förra året nu bland annat arbetar med att påverka riksdagsbeslut för olika företags räkning.

Enligt Tor Enqvist som arbetar med samhällsrelationer på Pr-byrån Hill and Knowlton är väldigt bra för ett företag att knyta till sig en tidigare riksdagsledamot.

– Det är naturligtvis en stor fördel att ha den kompetensen i form av dels kontakter, men också för att förstå det politiska systemet och därmed kan man få ett beslut som kan gå i riktning med vad ett företag vill eller som en organisation vill.

– Det handlar om att få en större förståelse och då är det viktigt att använda rätt språk. Det är en stor nyckel i det hela, säger han.

”Karenstid”
Miljöpartisten Karin Svensson Smith har under våren blivit kontaktad av tre tidigare kollegor i riksdagens trafikutskott som numera arbetar för Telenor, Vattenfall och Skanska.

Hon inser att det är en fördel för företagen om de kan få kontakt med beslutsfattare i riksdag och regering genom tidigare riksdagsledamöter.

Men hon tycker att de tidigare utskottskollegorna borde att ta en längre paus innan de går över till företagsvärlden och hon hade inte förväntat sig att de skulle kontakta henne. Karin Svensson Smith.

– Jag är förvånad över det, för jag tycker vi är så privilegierade, har så bra ersättning för vårt uppdrag och så schyssta villkor att vi ska kunna hålla oss fria från det här.

– Och att det måste vara mer öppet redovisat vem det är som utför uppdragen och hur nära man själv har suttit besluten innan. En karenstid tycker jag är en bra idé, säger hon.

”Stor fördel”
Enligt Tor Enqvist är det alltså en stor fördel för företag och organisationer om de kan knyta till sig en tidigare riksdags-ledamot som till skillnad från företagens anställda vet exakt hur de ska formulera sig när de vänder sig till riksdags-ledamöter från olika partier.

– Det är ju skillnad mellan politiker, mellan en miljöpartist eller en moderat, eller en vänsterpartist. Så attraheras de av olika budskap, olika typer av frågor naturligtvis, säger han.

”Upp till var och en”
Tidigare riksdagsledamoten och kristdemokraten Johnny Gylling som nu arbetar för Telenor ser inga problem med att han utnyttjar sina kontakter och kunskaper från riksdagen för Telenors räkning.

– Nej, jag ser inga som helst problem med det. Vi lever i ett väldigt öppet samhälle och det är upp till var och en att påverka, säger han

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".