Regnskador kostar Vägverket miljoner

Det kan komma att kosta runt 20 miljoner kronor att återställa de översvämningsdrabbade vägarna i södra Sverige. Det visar en första uppskattning av kostnaderna som Vägverket gjort efter de senaste veckornas regnoväder.

För att klara att betala återställandet av vägarna tvingas Vägverket nu ta pengar från vägunderhållet. Det säger Anna Ward, ställföreträdande vägdirektör för Region Sydöst.

– Detta är en kostnad som vi måste ta så vi får titta på hur vi omfördelar pengar för planerat underhåll till de här bitarna så vi kan skjuta lite på en del andra åtgärder till framtiden. Det kan vara att vi har tänkt att reparera eller byta något som kanske får vänta till nästa år, säger Anna Ward.

Vattnet på vägarna kostar mest
Vattnet som legat på vägarna har skapat de största kostnaderna för Vägverket. Underminerade, lösa vägbanor kräver insatser för att det åter ska vara säkert att köra på dem.

Nu har också prislapparna för arbetena börjat räknas ihop. Det första regnovädret för ett par veckor sedan kostar Vägverket i den sydöstra regionen mellan 5 och 10 miljoner kronor.

När det gäller de senaste dagarnas regn så har vattnet inte drabbat lika känsliga områden. Kostnaden där uppgår inte till lika mycket men fortfarande talas det om belopp i miljonklassen.

5-10 miljoner i Skåne
I Skåne har man också räknat samman kostnaderna för regnmassorna sent i förra veckan. Den västra delen av regionen var värst drabbad. Mycket pengar har gått åt till att få bort vattnet och åtgärda alla de skador som uppstått.

Även här beräknas kostnaden uppgå till en summa på mellan 5 och 10 miljoner. Den siffran kan öka, i takt med att inspektionerna av nya skador fortsätter komma in.

Återställandet dröjer
Än är inte alla vägar farbara i områdena. Det kommer att dröja länge eftersom skadorna varit så allvarliga. Men arbetet pågår för fullt.

– Vi har inte riktigt läget under kontroll. Vi har någon väg som har rasat, ett skred som är en ganska stor skada men annars är det mest att vi har haft vatten stående på vägarna, säger Anna Ward på Vägverket Sydöst.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista