Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggbolag döms till miljonskadestånd i asfaltkartell-målet

Publicerat tisdag 10 juli 2007 kl 12.18
1 av 2
Klicka för grafik.
2 av 2
Claes Norgren, Konkurrensverket.

Uppdaterad 14:40
På tisdagen kom domen i det uppmärksammade asfaltkartell-målet i Stockholms tingsrätt. Flera stora byggbolag döms att betala mångmiljonbelopp för att ha delat upp marknaden mellan sig.

Men det handlar om mindre belopp än vad Konkurrensverket yrkat på.

Ett av företagen som ska betala konkurrensskadeavgift är Vägverket Produktion, ett dotterbolag till statliga Vägverket.

Bo Andersson är chefsjurist på Vägverket.

– Jag hade ju hoppats på att det inte skulle bli någon avgift alls för vägverkets räkning, men 50 miljoner är ju bättre än 128, säger han.

Omfattar 600 sidor
Bo Andersson vet ännu inte om Vägverket Produktion kommer att överklaga domen, som totalt omfattar 600 sidor.

Vad tingsrätten slår fast är att företagen, förutom Vägverket Produktion bland annat Skanska, NCC och Peab, delat upp asfaltentreprenader mellan sig i södra Sverige.


Gått företagens väg
Men i flera delar har domen gått företagens väg, tingsrätten har funnit att Konkurrensverkets bevisning inte håller fullt ut. Därför blir det kraftiga rabatter på de konkurrens-skadeavgifter som Konkurrensverket yrkat på.

För Skanska stannar det på 170 miljoner kronor mot yrkade 557 miljoner och för NCC minskar tingsrätten beloppet till 150 miljoner från 382 som Konkurrensverket krävt.

Tingsrätten anser att det inte är bevisat att det funnits någon övergripande överenskommelse mellan NCC, Peab, Skanska och Vägverket Produktion om att fördela uppdragen mellan sig i Vägverkets upphandlingar om asfaltsbeläggningar i Götaland och stora delar av Svealand under åren 1993 och 2001.

Överklagar
NCC:s informationsdirektör Annika Gerentz säger att de 150 miljoner kronor NCC ska betala i konkurrensskadeavgift är ett orimligt högt belopp, och hon anser att tingsrätten inte tagit hänsyn till NCC: s argument. NCC ville inte betala någon konkurrensskadeavgift alls, eftersom NCC hjälpte till att avslöja kartellen.

Skanskas presschef Peter Gimbe säger att företaget med största sannolikhet kommer att överlaga domen.

PEAB har ännu inte lämnat några kommentarer, eftersom de håller på och läser igenom domen.

Framgång
Men generaldirektören för Konkurrensverket Claes Norgren ser ändå domen som en framgång.

– Det skickar en väldigt tydlig signal om allvaret och att företagen NCC PEAB Skanska, Vägverket nu har slagit fast att de har lurat sina kunder, skattebetalare och konsumenter.

Så du är nöjd?

– Ja.

Robert Sennerdal
robert.sennerdahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".