Pär Nuder på socialdemokraternas ekonomiska seminarium.

S utreder slopande av kommunal beskattningsrätt

Socialdemokraterna utreder möjligheten att slopa den kommunala beskattningsrätten, så att alla kommuner får samma skatt.

Partiet kan också tänka sig att behålla jobbskatteavdraget och också utvidga det till att omfatta pensionärer.
Pär Nuder, socialdemokraternas ekonomiske talesman, konstaterar att jobbskatteavdraget redan är infört.

– Det är genomfört. Löntagarna har fått en lägre arbetsskatteinkomst och därmed måste vi förhålla oss till det, säger Pär Nuder, socialdemokraternas ekonomiske talesman.

Om ni behåller jobbskatteavdraget, hur kommer ni då att utveckla det?

– Det får vi se. Vi ogillar förvärvsavdraget. Det är att olika inkomster beskattas på olika sätt. Bland annat får pensionärer då en högre skatt än de som har rena löntagarinkomster.

– Det är väldigt många pensionärer som reagerar mot detta, och där måste vi i vårt budgetalternativ se över om vi också ska fånga upp pensionärena. Det är en dyr åtgärd men den bör prövas, säger Pär Nuder.

Ni sa att det inte är rimligt med stora skatteskillnader mellan kommunerna och ni är inne på att ta bort den kommunala beskattningsrätten?

– Det är en idé som författarna till rapporten har kastat fram. Den har inte behandlats i någon partiinstans. Vi vill ha en förutsättningslös, fri debatt och det här är en brandfackla in i debatten.

– Vi är inne i ett prövande, formativt skede och måste förhålla oss till den nya, försämrade verklighet som den borgerliga regeringen har skapat, säger Pär Nuder.

Vore inte det en skattepolitisk revolution att ta bort den kommunala beskattningsrätten?

– Jag tror att det är väldigt långt kvar innan vi socialdemokrater skulle ställa oss bakom förslaget. Men i den öppna debatten bör alla förslag prövas, även detta, säger Pär Nuder.

Är det inte en rimlig och bra idé då att det ska vara lika kommunalskatt i hela landet?

– Vi har en konvergering, det vill säga vi har under de senaste åren fått en betydligt mer enhetlig kommunalskatt. Skillnaderna har minskat men att därifrån gå till att ta bort den kommunala beskattningsrätten är ett principiellt stort steg. Nu får debatten ge svar på om vi socialdemokrater tycker det eller inte, säger Pär Nuder.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".