Ekonomiprofessor: "Skattepolitiskt bottennapp"

Den stora skattereformen från början av 90-talet är ännu inte helt död och begraven, men avskaffandet av fastighetsskatten är ett mordförsök på skattesystemet.

Det sa ekonomiprofessorn Jan Södersten idag på Socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Almedalen.

– Det här är det i särklass hårdaste slaget mot skatte-reformen. Det bryter totalt mot skattereformens principer. Jag kallar det här ett skattepolitiskt bottennapp.

Enligt Jan Södersten är alltså regeringens beslut om att avskaffa fastighetsskatten det allra största ingreppet någonsin mot den stora blocköverskridande skatteuppgörelsen 1991. Södersten tycker att fastighetsskatten är viktig att behålla.

– Vi behöver en konsekvent beskattning av kapitalinkomster och av avkastningen på fastigheter. Annars öppnar man upp för olika typer av skatteplanering av det slag som vi hade före 1991 års skattereform, det är det grundläggande.

Men har du ingen förståelse för de som bor i villor och tycker de betalar hög skatt?

– Absolut. Men samtidigt betalar vi hög skatt på våra arbetsinkomster, vi betalar hög skatt när vi handlar i butiken och staten måste alltså ta ut skatt för att finansiera offentliga åtaganden och då gäller det att välja sådana skatter som har de minsta skadeverkningarna.

– Här är fastighetsskatten unik i den meningen och det här är en bedömning som också internationella forskare har, man ska hålla fast vid fastighetsskatten, säger han.

Så sent som på måndagen kritiserade den internationella samarbetsorganisationen OECD: s chef-ekonom Jean Phillip Cotis avskaffandet av fastighetsskatten och även internationella valutafonden IMF är kritisk till ett avskaffande. Och Professor Jan Södersten tror att finansminister Anders Borg egentligen vet bättre.

– Anders Borg vet minsann bättre, det är jag fullständigt övertygad om och likaså hans statssekreterare Ingmar Hansson som är professor i nationalekonomi från början och har skrivit läroböcker där han talar om att det är fastigheter vi ska beskatta ”de röstar inte med fötterna”, så det här är ett rent politiskt beslut, säger Jan Södersten.

Micael Kallin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".