Ny kinesisk ledare fortsätter moderniseringen

På fredagen framträdde Kinas nye ledare Hu Jintao efter torsdagens val. Han presenterade i sin tur politbyråns ständiga utskott där han själv är den ende som är kvar sedan tidigare. I sitt tal anknöt Kinas nye ledare till moderniseringen som hans företrädare stakat ut för landet. (Ekot)
Den rapport som las fram under partikongressen av Jiang Zemin kommer att vara vår ledstjärna, sa Hu Jintao när han höll ett kort tal utan manuskript. Han sa att beslutet att vidga kommunistpartiets bas där också företagarnas roll skrivits som ett tillägg till partiprogrammet är ett viktigt steg inför framtiden. Den 59-årige Hu Jintao visade upp sina närmaste medarbetare i ett av de magnifika fönsterlösa gemaken i Folkets stora sal, det ständiga utskottet i det kinesiska kommunistpartiets politbyrå. Alla utom Hu Jintao är nya i Kinas högsta styrande organ. Yngre men ändå gamla Hu såg glad ut, han vinkade och log när han gick fram till en talarstol. Han började med att presentera som han sa "sina kamrater i politbyrån", alla män, den yngste 58 år, den äldste 67. Ändå har partiledningen föryngrats. Den högsta partiledningen består av nio medlemmar i stället för sju som tidigare. Röd slips gäller Alla männen uppträdde i mörka kostymer, alla i någon form av rödskimrande slipsar. De ställde upp sig på en rad framför en mäktig kinesisk muralmålning ett höstlandskap i bergen vid Kinesiska muren. Shanghai-klicken blir kvar Den avgående ledaren Jiang Zemin kommer att hålla kvar sitt grepp på flera sätt. Strax efter det att Hu Jintao hade framträtt avslöjades att Jiang Zemin ska kvarstå som ledare för den kinesiska krigsmakten. Sex av medlemmarna i det ständiga utskottet är Jiang Zemin-förtrogna, de tillhör den grupp som brukar kallas Shanghai-klicken, efter att ha gjort karriär i Shanghai. Rangordnad promenad Enligt kinesisk kommunistisk tradition promenerade de höga ledarna in i särskild ordning, i den ordning som de kommer att bekläda viktiga ämbeten. Som nummer två kom Wu Bangguo, nu vice premiärminister som tippas bli ny talman. Nummer tre i ordningen var den andre vice premiärministern Wen Jiabao, möjlig ny premiärminister. Fram till i mars nästa år kvarstår Jiang Zemin som president, då väntas Hu Jintao axla också den manteln.
Lars-Gunnar Erlandsson, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".