Spindlar påverkar arbetsmiljön på Volvo

Spindlar har blivit ett arbetsmiljöproblem för personalen på Volvo lastvagnar i Umeå. Sedan fabriken började ta emot lastbilshytter från Brasilien har monteringspersonalen flera gånger upptäckt olika typer av spindlar och insekter.

I tisdags morse fångades en spindel som nu är på väg i en burk till Stockholm för att artbestämmas.

– Oavsett om spindeln är farlig eller ofarlig så ska det inte krypa fram spindlar bland våra produkter, säger William Frank, fackordförande för Metall på Volvo lastvagnar.

Hytter från Brasilien
Det var tidigt i våras problemen började då monteringspersonalen började hitta spindlarna i hytterna som kom från Brasilien. Ingen har blivit biten men William Frank menar att bara vetskapen att det kan finnas spindlar påverkar arbetsmiljön.

– Vi måste komma ihåg att många människor har en ganska stor olustkänsla när det har att göra med sådana där varelser som kryper. Jag skulle inte heller tycka att det var skojigt om jag höll på att montera en innerdörr och det kröp fram en spindel under armen även om den var ofarlig, säger William Frank.

Orädda fick fånga spindel
När facket påpekade problemet för fabriksledningen fick de icke spindelrädda i uppgift att fånga en spindel för artbestämning. Under tisdagen fångades en 8 mm stor svart spindel.

Thor Persson som är informationschef säger att ledningen tagit problemet med spindlar på allvar och att hytterna nu spolats grundligt med vatten.

– Det är klart att det obehagligt. Jag själv som sitter vid datorn eller står framför en mikrofon som just nu och det kom en spindel krypande skulle jag inte tycka att det var så kul. Men vi hoppas kunna åtgärda det här och att de som inte har fobi eller är rädda hjälper till och tar bort spindlarna.

Under onsdag eftermiddag förväntas den infångade spindeln vara artbestämd.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".