Rekordlåg arbetslöshet

Den öppna arbetslösheten i sommar är rekordlåg. Det visar statistik från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams. Antalet lediga platser har ökat och för den närmaste tiden ser det också ljust ut. Björn Sergel, direktör på Ams.

– Finns ingenting idag som tyder på att platstillgången kommer att vika av, eller att det är några kurvor var sig det gäller utveckling av arbetslösa, långtidsarbetslösa, tillgången på lediga platser utan allt har en fortsatt positiv utveckling så som vi kan se det idag, säger han.

Halv miljon nya jobb
Jobben har kommit, och det med besked. I juni anmäldes 64 000 lediga platser till arbetsförmedlingarna. Så många platser har inte anmälts under en enskild juni-månad sedan 1988. Och under första halvåret har nästan en halv miljon nya jobb anmälts.

Platstillgången kan i år bli den bästa sedan 1960-talet och eftersom ovanligt många sommarjobb förmedlats hör ungdomarna hör till de stora vinnarna.

Stark ekonomi
Enligt Björn Sergel är det styrkan i ekonomin och en större efterfrågan på arbetskraft som är förklaringen till att arbetslösheten sjunker, inte att det ställs hårdare krav på ungdomarna.

– Jag tror inte att det har hunnit betyda så mycket än av den anledningen att det finns jobb på nästan alla håll i landet. Så prövningen av rörligheten med den utgångspunkten den har inte varit så stor än, säger han.

I slutet av juni var 167 000 personer, vilket motsvarar 3,6 procent av arbetskraften, öppet arbetslösa enligt Ams.

Ljust för långtidsarbetslösa
Inte lika många blir arbetslösa och även för gruppen långtidsarbetslösa ser det bättre ut än på länge.

– Mindre möjligheter till programinsatser har ju påverkat långtidsarbetslösheten, men också här kommer ju så småningom marknaden och den goda tillgången på platser att kompensera. Vi kommer säkert att se en utveckling som är fortsatt positiv, säger han.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".