Mordvittne anmäls för falsklarm

Fallet med en 24-årig kvinna i Stockholm som uppgivit att hon blivit misshandlad efter att ha vittnat om ett mord tog på tisdagen en överraskande vändning.

Stockholmspolisen anmäler kvinnan misstänkt för grovt falsklarm, vilket kan ge upp till fyra års fängelse. Det är resultatet från den tekniska undersökning som gjort att polisen fattat misstankar.

– Det är en utredning som vi alltid gör när människor är utsatta för brott i det här fallet då det är ett vittne. Då är det rutin att vidta tekniska undersökningar, att man besöker rättsläkare för att få titta på skadorna, och när man då sammanför förhörsutsagor och tekniska undersökningar, rättsläkarens utlåtanden, så stämmer inte det här.

– Det är där misstankarna har uppstått, säger Kjell Lindgren informationsansvarig på Stockholmspolisen.

Det var i slutet av juni som den 24-åriga kvinnan som är vittne i en uppmärksammad mordrättegång, anmälde att hon blivit överfallen och misshandlad på grund av att hon sin roll som vittne i rättegången. Kvinnan ingick i polisens skydds-program för vittnen.

Men nu är kvinnan alltså på sannolika skäl misstänkt för falskt larm. Kvinnans uppgifter stämde nämligen inte med den tekniska undersökning som gjordes efter hennes anmälan.

Frågan är nu hur det påverkar hennes roll som vittne i den mordrättegång som inleds i slutet av den här månaden.

– Det kan jag inte kommentera överhuvudtaget. Det blir väl något som domstolen och åklagaren får ta ställning till när den här förhandlingen ska äga rum, om det här spelar någon roll, säger Kjell Lindgren.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".