Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsförmedlare känner sig hotade

Publicerat tisdag 10 juli 2007 kl 17.11

Anställda på arbetsförmedlingen, a-kassan och försäkringskassan vittnar om en allt mer utsatt arbetssituation.

I Stockholm är trenden tydligast där fler arbetsförmedlare känner sig hotade på jobbet.

Lena Vetterlind på arbetsförmedlingen i Farsta har blivit hotad flera gånger.

– Det var en som hade ett indirekt hot som sa: ”Jag vet var du bor, jag har en yxa med mig och jag har kontakter med juggemaffian.” Det var inte ett direkt hot utan ett indirekt, så att jag ändå skulle förstå. Det var min upplevelse, säger Lena Vetterlind.

Anmälningarna ökar
Personalen på arbetsförmedlingarna i Stockholms län gjorde förra året 54 anmälningar om hot och kränkningar. I år är det redan 42 anmälningar.

Lena Vetterlind upplever att många som kommer till arbetsförmedlingen är frustrerade.

– Min egen teori är att socialförsäkringssystemen blir hårdare för människor, att människor lättare kommer i kläm, säger Lena Vetterlind.

Skärpta krav
Regeringen har skärpt kraven på de arbetslösa. Bland annat måste den som söker jobb vara beredd att flytta på sig från första arbetslöshetsdagen och efter längre arbetslöshet blir a-kassan lägre.

Handläggare på a-kassorna har tidigare berättat i Ekot om hur de blivit hotade av frustrerade medlemmar. I Trollhättan bygger IF Metall ett inglasat besöksrum för ökad säkerhet.

Även personal på försäkringskassorna rapporterar om fler incidenter med hot eller våld.

Koppling till regeringens politik
De ökade hoten har tidigare förklarats med en allmän trend i samhället, men enligt fackförbundet ST som organiserar statstjänstemän, kan situationen kopplas till regeringens politik.

– Man ska inte som anställd i demokratins tjänst behöva utstå personliga hot på grund av politiska beslut, säger Anette Carnhede, förbundsordförande på fackförbundet ST.

Vad säger dina medlemmar till dig?

– De ber mig om hjälp att försöka få politikerna att förstå effekten av de beslut som fattas. Att de här problemen hamnar i knät på våra medlemmar ute på arbetsförmedlingarna, Här är det öppet hela dagarna, hit kan man komma och någonstans måste man få ut sin frustration, säger Anette Carnhede.

Anders Jelmin och Daniel Värjö
anders.jelmin@sr.sedaniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".