Mördarsnigel, klicka för grafik.

Svårt att bekämpa mördarsniglar

I brist på motmedel mot mördarsniglar har desperata villaägare börjat smuggla in ett olagligt snigelbekämpnings-medel från Danmark. En känd snigelforskare varnar nu för medlet.

Madeleine Rosenqvist, äger en kolonilott i Eriksdals koloniområde på Söder i Stockholm.

– Man vill inte gärna plocka upp dem, men man gör det för att inte trampa på dem för det är ännu äckligare. Jag är djurvän annars, men just de här sniglarna är det svårt att känna för, säger Madeleine Rosenqvist.

– När man ska plocka upp dem och de är många... De är ganska hårda och så drar de ihop sig, känns som en kraftig muskel.

Sprider sig
Den svarta, spanska, slemmiga, slibbiga mördarsnigeln sprider sig i hundratals, ibland tusentals i en enstaka villaträdgård.

I Danmark finns bekämpningsmedlet Nemaslug, som låter som ett mirakelmedel. Det biologiska bekämpningsmedlet består av en rundmask, en parasit som man lägger i vattenkannan och vattnar där sniglarna trivs. Masken äter upp mördarsnigeln inifrån, och när snigelns asätande kompisar kommer för att kalasa på liket, ja då får de också i sig masken. ¨

Trädgårdskonsulenten Christen Jensen på Länsstyrelsen i Västra Götaland skulle gärna se att medlet var tillåtet i Sverige.

– Jag såg gärna att det var tillåtet, för som det är idag så är hemträdgårdsodlarna desperata, de tar till olagliga medel, säger Christen Jensen.

Köper de det här medlet illegalt i Danmark?

– Det kan det nog finnas de som gör.

Snigelexperten Ted von Proschwitz på Naturhistoriska museet i Göteborg är mycket skeptisk.

– De vetenskapliga tester som jag har hört talas om har tvärtom visat att det inte fungerar särskilt bra. Dessutom är det ju risken med att införa en för vår del av världen främmande art här. Så jag är nog väldigt tveksam till att tillåta det här, säger Ted von Proschwitz.

Inga bevis
Masken finns inte naturligt i Sverige, och det finns egentligen inga bevis för att den fungerar på mördarsnigel, enligt honom. Finns det då inget hopp för alla snigelhatare? Inte enligt Ted von Proschwitz.

– Något universalmedel mot arten har vi nog tyvärr inte. Den är här och den är så spridd att den kommer att vara kvar i vårt land, tyvärr.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".