Sarkozy får kritik för budgetutspel

Franske presidenten Nicolas Sarkozys utspel om att lätta på EU:s budgetregler och få längre tid på sig att minska Frankrikes budgetunderskott, har skapat irritation bland andra medlemsländer.

Finansminister Anders Borg är måttligt imponerad av den franske presidentens uppförande.

– Jag tycker att det är bekymmersamt att Frankrike argumenterar för en mindre ansvarsfull finanspolitik och för ett ökat politiskt inflytande över penningpolitiken i Europa, säger Anders Borg.

– Vi ska spara i ladorna för framtiden och vi ska ordna jobb åt människor. Då ska vi inte försöka hitta kortsiktiga lösningar som att minska vårt sparande.

Oinbjuden
Det har aldrig hänt förut att en statschef dyker upp oinbjuden på ett finansministermöte i EU. Men det är just vad Frankrikes president Nicolas Sarkozy gjorde på tisdagen.

De skattesänkningar han vill genomdriva för att få fart på den franska tillväxten är inte finansierade, vilket skulle få direkt inverkan på landets budgetunderskott.

Han vill därför att Frankrike ska få längre tid på sig att minska sitt budgetunderskott än vad EU-länderna tidigare kommit överens om.

Motsatt effekt
Men enligt finansminister Anders Borg resulterade Sarkozys försök att påverka snarare i att kraven framhävs ännu tydligare på att Frankrike får ordning på statsfinanserna.

– Jag tror att effekten blir den exakt motsatta. För det är så viktigt att vi markerar långsiktig uthållighet och ansvar när det gäller den ekonomiska politiken. Så den här typen av sirénsång om att vi ska avvika från det som är långsiktigt och riktigt, det leder ofta till att man får motsatt effekt, säger Anders Borg.

Det blev en backlash för Sarkozy?

– Ja, det är min bedömning.

Camilla Wahlman, Bryssel
camilla.wahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".