Utdragna rättsprocesser försvårar dom

I går, tisdag, kom domen i det uppmärksammade asfaltkartellmålet. Det tog hela sex år innan domen kom, och det är alldeles för lång tid. Det anser både kammarrättspresident Sten Heckscher, som tidigare utrett det konkurrensrättsliga systemet och Konkurrensverket, som drivit målet.

– Vi är naturligtvis bekymrade över att en sådan här process tar så lång tid, säger Claes Norgren, chef på Konkurrensverket.

– När det är så här mycket pengar på spel får man ha respekt för att olika parter måste få sin sak prövad. Men det är ju ingen hemlighet att vi har varit bekymrade och att vi sagt till regeringen att det är viktigt att man försöker snabba på de här processerna.

Överklagas sannolikt
Det tog hela sex år från det att Konkurrensverket gjorde sina gryningsräder 2001 till att den fällande domen kom på tisdagen mot byggbolagen Skanska, NCC, Peab, Vägverket produktion, samt några mindre bolag.

Och det blir sannolikt överklaganden till den högre instansen, Marknadsdomstolen, något som kan göra att processen drar ut ytterligare på tiden.

Det finns problem med utdragna rättsprocesser, problem med brott som preskriberats och vittnen som glömt.

Det blir helt enkelt svårare att få en bra dom, enligt Sten Heckscher. Han har utrett det konkurrensrättsliga systemet för regeringen.

Går att snabba på
Heckscher anser att det kan gå att snabba på processen, han har gett förslag till en ny konkurrenslagstiftning som just nu ligger på regeringens bord. Bland annat finns förslag på att förbättra domstolarnas handläggning och Konkurrensverkets utredningsprocess.

Anders Stenlund som jobbar med konkurrensfrågor på Svenskt Näringsliv anser också att det finns bitar som man skulle kunna förbättra. Men han tycker också att det är viktigt att sådana här mål också får ta tid, eftersom det är allvarliga anklagelser som riktas mot företagen. Han vill också påpeka att det även påverkar företagen negativt att processen tar tid.

– Det är absolut inte till de anklagades fördel att den här typen av mål drar ut väldigt länge på tiden. Det de tar nästan mest stryk av är ju den ihållande negativa publicitet som de hela tiden får, säger Anders Stenlund.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".