Björn Fries.

"Landsting som inte klarar missbrukarvården bör få böter"

De landsting som inte klarar att erbjuda heroinmissbrukare den vård de har rätt till, ska betala böter. Det är ett förslag som idag, onsdag presenteras av nationella narkotikasamordnaren Björn Fries.

– Jag upplever att det här är en grupp som man alldeles för ofta väljer bort och inte prioriterar. Jag tycker att det måste bli konsekvenser när man lämnar en grupp människor som har ett stort och akut vårdbehov, säger Björn Fries.

– Jag har en känsla av att det inte bara handlar om resursbrist och kunskapsbrist, utan det här är en svag grupp, en utsatt grupp.

När en heroinmissbrukare vänder sig till vården säger vårdgarantin att hon eller han har rätt till en bedömning inom 90 dagar, och därefter behandling inom ytterligare 90 dagar.

Behandlingen handlar ofta om ersättningsläkemedlen Subutex eller Metadon.

Har ett halvår på sig
Landstingen har alltså ett halvår på sig att hjälpa missbrukarna, men i början av året visade det sig att hälften av landstingen, 10 av 21, inte klarar vårdgarantin, något som kan få svåra konsekvenser för många av missbrukarna, säger Björn Fries.

– När man inte erbjuder den här vården så lämnar man ju människor som är i en väldigt akut situation utan insatser från samhället. I värsta fall, även om det inte är det första vi ska vifta med här, kan ju människor dö i sitt missbruk, säger Björn Fries.

Andra punkter i Björn Fries förslag är mer öronmärkta pengar till Subutex eller Metadon, att införa vårdpeng för missbrukare, och kortare utredningstider.

Går vidare
Förslaget presenteras alltså på onsdagen, och går sen vidare till folkhälsoministen Maria Larsson, som via sin pressekreterare hälsar att hon inte har sett förslaget ännu, och därför inte kan kommentera det.

I vintras var det alltså hälften av landstingen som inte klarade vårdgarantin, ett av dem var Västra Götaland. Men Jan-Åke Simonsson, som är socialdemokratisk regionpolitiker i landstinget, tror inte tanken på sanktioner är bra.

– Jag hävdar i första hand att vi har ju en skyldighet som sjukvårdsöverman att kunna erbjuda vård. Sedan är jag mycket tveksam till att det ska införas sanktioner om vi i varje enskilt ärende inte riktigt fullt ut kan nå upp till vårdgarantin. Så det finns en tveksamhet från min sida till detta, säger Jan-Åke Simonsson.

Ni har ju ändå inte lyckats uppfylla vårdgarantin tidigare, behövs det inte något som får lite fart på er?

– Vi uppfyller säkerligen inte fullt ut vårdgarantin inom missbrukarvården. Vi har en uppförsbacke, men jag hävdar att vi ska kunna nå den frågan utan att man ska behöva införa olika typer av sanktioner, säger Jan-Åke Simonsson.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".