Maten är dyrast i Stockholm och östra Sverige.

Liten ökning av matpriserna

Matpriserna har bara ökat något jämfört med förra året. Återigen är det dyrast att handla mat i landets östra delar. Det visar pensionärsorganisationen PRO:s årliga prisundersökning.

Gugge Ödman, handlar jordgubbar i en matbutik vid Slussen i Stockholm, och hon märker av att det är dyrare där jämfört med andra delar av landet.

– Det är billigare i Sundsvall också. Det vet jag för jag har barn i Sundsvall och Göteborg, och där är det billigare, säger Gugge Ödman.

I Stockholm och i andra delar av östra Sverige är ökningen som störst. Det visar PRO:s årliga prisundersökning, som grundar sig på ett urval av 60 basvaror i närmare 1 400 butiker spridda över landet.

Billigast i Halland
Den billigaste matkassen handlas enligt PRO i Halland och den dyraste i Södermanland, prisskillnaden är en knapp hundralapp, eller drygt 6 procent.

Rikssnittet har gått upp med knappt två procent sen förra året, bara något mer än vad Statistiska centralbyråns konsumentprisindex ökade under samma period.

Enligt PRO:s undersökning har alltså priserna på mat inte gått upp särskilt mycket mer än på andra varor. 

Priserna kan höjas under hösten
Men handlarna har också varnat för att matpriserna kommer att höjas under hösten. Bakom detta ligger de rekordhöga priserna på spannmål. PRO kommer därför att göra en extra prisundersökning under hösten.

Gugge Ödman, känner till de aviserade prishöjningarna.  

– Jag tänker att det är för jäkligt att vi inte får mer i pension. Alla varor går upp för oss också. Resor, mat och tidningar, allt blir dyrare, men inte pensionen. Fyrtio kronor har jag fått i månaden, men hemtjänsten tar alltihop. Men en del har ju inte fått något alls, det är ju orättvist, säger Gugge Ödman.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".