Göran Hägglund.

Hägglund påminde om fastighetsskatten

På tisdagskvällen talade kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund på politikerveckan i Visby. Han påminde väljarna om att det var just på politikerveckan förra året som de borgerliga partiledarna kom överens om att avskaffa fastighetsskatten.

– Vi presenterade vår överenskommelse morgonen därpå och därefter gick alliansens opinionssiffror upp. Svenska opinionen gav ett tydligt bifall. Kanske var det vid det tillfället som valet avgjordes. I den bedömningen lutar jag mig mot en känd konsult, sa Göran Hägglund i sitt tal.

Men trots att de borgerliga partierna sedan vann valet och trots att Göran Persson, då statsminister, idag konsult, sagt att fastighetsskatten kan ha varit den fråga som avgjorde, så verkar det inte som om väljarna utrycker samma gillande i dag.

De fyra regeringspartierna har i flera opinionsmätningar under våren och sommaren legat runt tio procent efter de tre oppositionspartierna i riksdagen.

Men Göran Hägglund fäster inte riktigt samma vikt vid dagens opinionsmätningar som den förra sommaren.

– Det är väldigt svårt att uttala sig om exakta skäl till att det ser ut som det gör. Jag kan bara konstatera att vad människor bryr sig om är hur det går på valdagen, det är då som själva mätningen är. Nu är det få som kommer ihåg vem som ledde Vasaloppet, möjligen kommer man ihåg vem som vann, och det är det som räknas.

Du nämnde här att ni förra året kom överens om fastighetsskatten här i Visby och dagen efter gick opinionsmätningarna upp, det var ett bevis på att folk uppskattade det här. Nu har ni gått ännu längre och bestämt att den ska bort och ändå händer det inget.

– Det blir bara spekulationer egentligen, men man kan nog tänka sig några olika skäl. Dels att det kan finnas högt uppskruvade förväntningar kring ett regeringsskifte, att saker ska ske väldigt fort. Politik är med nödvändighet en ganska långsam process. Det tar tid att förändra strukturer, säger Göran Hägglund.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".