Många klusterbomber kvar i Libanon

I Libanon beräknas nästan 900 000 klusterbomber finnas kvar på marken efter kriget som avslutades för ett år sedan.

Hittills har flera organisationer under FN:s ledning röjt undan 122 000 klusterbomber, men många återstår alltså efter att Israel sköt iväg eller fällde klusterbomber över Libanon i kriget mot Hizbollah.

Max Wennbo är en de ansvariga vid det svenska räddningsverket som deltar i röjningsarbetet i Libanon.

– Sedan förra året har det vuxit gräs, ramlat ned löv. Lokala jordbrukare har grävt här och var, så många av dem ligger dolda under marken, och då krävs det intstrument för att hitta dem, säger Max Wennbo.

Är det farligt?

– Ja, det är farligt.  Man måste veta precis vad man håller på med. Det har varit ganska många olyckor med organisationerna som röjer här. Ta i trä; Räddningsverket har inte varit med om någon olycka, men det har andra organisationer som arbetar med det här.

Hittills har 28 personer dödats sedan kriget avslutades i mitten av augusti. Det är både personer som arbetar med att röja undan klusterbomberna, men framför allt vanliga libaneser. Dessutom har minst 177 personer skadats av klusterbomberna, enligt FN.

Klusterbomber kan fällas av flygplan eller skjutas iväg av artilleri, och kan beskrivas som kapslar som består av många slags mindre bomber eller laddningar.

Försvårar vardagen
Sedan kan  klusterbomberna ligga kvar i åtskilliga år efter att ett krig avslutats, och skapa skräck eller försvåra vardagen för befolkningen.

Under kriget förra sommaren var det daglig beskjutning från både Israel och Hizbollah. Till exempel sköt Hizbollah iväg 4 000katuscha-raketer över norra Israel.

Men när det gäller klusterbomberna kommer uppröjningsarbetet att ta väldigt lång tid, om det överhuvudtaget är möjligt, säger Max Wennbo vid Räddningsverket som har sitt högkvarter här i staden Tyr i södra Libanon.

– Inom den här branschen så räknar vi aldrig med att det blir helt fritt från oexploderad ammunition. Jag var här som FN-soldat 1988, och än idag hittar man ammunition från den tiden. Precis som när man hittar oexploderad ammunition i Frankrike från första världskriget än idag, säger Max Wennbo.

Jan Andersson, Libanon
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".