Hård press på Bush att ta hem Iraktrupper

Trycket ökar på president Bush att påbörja ett tillbakadragande från Irak, både från motståndare och partikamrater i den amerikanska senaten. Samtidigt fortsätter kriget i Irak och riskerna för ett än allvarligare krig i Irak kommer inte att försvinna om USA bestämmer sig för att åka hem.

Med ockupationen av Irak 2003 förändrade USA vardagen för 26 miljoner irakier och rubbade maktbalansen i hela området.

Det pågår nu ett intensivt gerillakrig, motsättningarna mellan sunni-, shia- och kurdiska grupper blir än allvarligare, tiotusentals irakier har dött och snart 4 000 soldater från koalitionen.

”Kaoset är en amerikansk skapelse”
– Skulle USA lämna Irak nu skulle kriget utvecklas till något fruktansvärt, anser John Newhouse som har bevakat amerikansk utrikespolitik sedan 1950-talet och var rådgivare under Bill Clinton.

Kaoset i Irak är en amerikansk skapelse och John Newhouse efterlyser ansvar, även bland demokratiska presidentkandidater som vill vinna valet och att ha det politiska modet att stå för det som USA har skapat.

Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari tror att resultatet av ett tillbakadragande är ett allvarligare inbördeskrig, en delning av landet, kanske till och med ett regionalt krig och syftar då på att Turkiet, Syrien och Iran dras in i konflikten.

Bush bad om mer tid
Turkiet har också samlat stora styrkor vid gränsen mot Irak för aktioner mot den kurdiska gerillan PKK.

President George Bush gick på tisdagen till motattack mot sina motståndare i kongressen och bad i ett tal det amerikanska folket om mer tid och sade att han inte vill ändra sin strategi i Irak ännu.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista