Krav på skärpta regler för tivoli

Nu kommer det krav på skärpta regler för tivoli. Detta efter den senaste tidens olyckor, senast utanför Östersund. Swedac är myndigheten som godkänner företag som utför säkerhetskontroller på tivoli och generaldirektör Hans-Eric Holmqvist är bekymrad över säkerheten.

– Jag tror att den kan bli bättre, mycket bättre till och med. Jag tror att folk kanske har för höga tankar om och för stort förtroende för säkerheten där de sätter sig och sina barn.

I dag måste en åkattraktion på tivoli besiktigas en gång per år, oavsett om det är ett ambulerande eller fast tivoli. Men det räcker inte, tycker Swedac.

– Nej, särskilt inte om man har ändrat något efter besiktningen, då är det ju inte längre lika säkert att de är säkra.

Och det görs framför allt på ambulerande tivoli?

– Ja.

Nu riktar myndigheten krav på att reglerna skärps, detta i en skrivelse till Rikspolisstyrelsen som utfärdar tillstånd till tivoliföretagen.

– Man kan göra olika saker utan att ändra i lagstiftningen. Dels kan man kräva tätare besiktning.

Nu krävs ingen utbildning
En annan fråga som lyfts fram är personalens kunskaper. I dag kan vem som helst jobba med en karusell och det behövs ingen speciell utbildning, men det vill Swedac ändra på.

– I det senare fallet skulle det kunna innebära att man blir certifierad eller licensierad.

Bakgrunden till kraven är den senaste tidens olyckor, senast utanför Östersund då en vagn med sex personer lossnade från en åkattraktion. Förra året krockade två berg- och dalbanetåg på Liseberg, dessutom inträffade två andra olyckor vid ett tivoli i Småland.

Att det nu riktas krav på säkerhet uppskattas av tivolibesökare.

”Åker ändå”
– Det är inte så säkert att åka karusell, fast jag åker ändå. Jag skulle gärna se att de skärpte kraven, säger Ellen Karlsson från Uppsala.

– Det är klart att det ska vara säkert när man åker karusell, man ska inte behöva vara nervös för barnens säkerhet. Det är klart att det ska vara högre säkerhet, säger Markus Wager från Visby.

Kim Ohlsson, P3 Nyheter
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".